Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Δράση - Αντίδραση

Ένα προσφιλές αντικείμενο "ψυχαγωγικών" τηλεοπτικών παραγωγών είναι η ανάδειξη της τηλεοπτικής εκκεντρικότητας προς τέρψιν των τηλεθεατών. Χρόνια τώρα έχουν μετατραπεί σε persones, συντελεστές της τηλεόρασης που απλά "κράζουν" άλλους συντελεστές της τηλεόρασης ή, αρχικά, ανύποπτους ψωνισμένους οι οποίοι στη συνέχεια αντιλαμβανόμενοι ότι τους παρέχονται τα 15 λεπτά τους εξαχρειώνονται περισσότερο μήπως και τα κάνουν 17, 20 ή μισή ώρα.
Το θέμα μου δεν είναι σήμερα γιατί κάποιοι βγάζουν λεφτά προβάλλοντας το ψώνιο, τη διανοητική αναπηρία, το ξεκατίνιασμα ή τη γελοιότητα. Ούτε ασχολούμαι με τα αίτια που οδηγούν τα ψώνια, τους διανοητικώς υπολειπόμενους και τους γελοίους να στέκονται μπροστά στην κάμερα. Ούτε, τέλος, με ενδιαφέρει ποια διαστροφή ή εσωτερική ανάγκη οδηγεί τους τηλεθεατές να χάνουν τον ύπνο τους, τις οικογενειακές τους στιγμές, τη διασκέδαση με φίλους και τον προσωπικό τους χρόνο βλέποντας αυτές τις αηδίες.
Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η νομιμοποίηση κάποιων να τους ξεσκίζουν όλους μαζί (παραγωγούς, προϊόντα, καταναλωτές) στο όνομα της ανάσχεσης του επελαύνοντος χυλού.
Με άλλα λόγια: Έως ποιο σημείο δικαιούται ο Λαζόπουλος να ξεσκίζει τη Σαρρή; Μπορεί στην προσπάθειά του να αντισταθεί στον ευτελισμό να απαξιώνει προσωπικά και επαγγελματικά αυτόν που ευτελίζει έως του τραγικού θεάματος να τον κάνει να κλαίει δημοσίως; Έχει όρια ο τρόπος και το περιεχόμενο της κριτικής (αυτό δεν είναι σάτυρα) αυτού του φαινομένου και ποια είναι αυτά;
Δεν θέλω να κατευθύνω την κουβέντα......Θα περιμένω να ακούσω γνώμες και μετά θα πω και τη δική μου......

Posted by makryglop, 7/9/2007

Υ.Γ.1: Το θέμα μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Καρατζαφέρης. Ο καθένας βέβαια μπορεί να πει ό,τι θέλει αλλά θα ήθελα να μην αποπροσανατολιστούμε....
Υ.Γ.2: Δεν μπόρεσα να αποκλείσω τα συναφή video από αυτό που ήθελα να προβάλω. Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος με τον κώδικα (τι σβήνω, τι κρατάω) θα χαρώ.

3 σχόλια:

Ατρεύς είπε...

Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κατσαπλιά, μετά από αρκετές μέρες αποχής αποχής (λόγω άλλων υποχρεώσεων) επανέρχομαι στο χώρο σου για συζήτηση σχεδόν επι παντός επιστητού.
Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανάρτηση νομίζω ότι μπαίνει έντονα το στοιχείο του πώς θεωρείς τη στάση και την έκφραση του συγκεκριμένου καλλιτέχνη (Λαζόπουλου).
Αν το δεις απλά σαν κριτική σε διάφορες καταστάσεις (κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουμε και εμείς εδώ) τότε ναι είναι πολύ σκληρή και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε τα σχόλια μας και αν «ξεσκίζουμε» ή όχι κάποιους ή κάποια πράγματα. Αν το δεις πραγματικά ως σάτυρα , δηλαδή μια χιουμοριστική – ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή είναι ή όχι προσέγγιση γεγονότων, θέσεων, εκδηλώσεων και εκφράσεων στοιχείων που καλώς ή κακώς υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας και παίζουν κάποιο ρόλο (τα αμφισβητούμενα μεν ως προς τη βαρύτητα και την πραγματική τους έκταση αλλά υπαρκτά στοιχεία των τηλεμετρήσεων) τότε νομίζω είναι απόλυτα επιτρεπτή. Στο κάτω – κάτω ο καθένας μπορεί με ανάλογο ύφος και στυλ να «απαντήσει» στον σατυρικό καλλιτέχνη. Τώρα αν τα «θύματα» αντιδρούν με κλάματα ή μηνύσεις είναι άλλη κουβέντα. Προφανώς παίρνουν πολύ σοβαρά αυτά που τους αποδίδει ο Λαζόπουλος.
Μήπως όμως οι ακραίες αντιδράσεις τους οφείλονται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα έργα τους με σοβαρά επιχείρηματα ή έστω με ανάλογη αντίληψη χιούμορ; Ταυτόχρονα μήπως αυτά που καταλογίζει ο Λαζόπουλος είναι πραγματικά και επομένως πέρα από το χιούμορ κλπ θα πρέπει να προσέξουμε την ουσία των «καταγγελιών» του; πχ σε σχέση με την κα Σαρρή δεν προκαλούν κλάμα σε όλους εμάς οι απαντήσεις της στον Καμπουράκη και στον Οικονομέα όπως φαίνεται και στο βίντεο που μας δείχνεις;
Εγώ πάντως θεωρώ ότι όλοι μας οφείλουμε με παρρησία να αναλαμβάνουμε το κόστος των απόψεων μας όποιο και αν είναι αυτό από τη στιγμή που τις βγάζουμε σεριάνι και τις εκθέτουμε δημόσια και επομένως κάθε μορφής κριτική και αντίδραση πρέπει να είναι και δυνατή και καλοδεχούμενη. Αν δε, δω την αντίδραση του Λαζόπουλου σαν κριτική στα συγκεκριμένα πρόσωπα (χωρίς να έχω τίποτα προσωπικό εναντίον τους) θεωρώ ότι είναι απόλυτα επιτρεπτή.
Σε αναμονή περισσότερων σχολίων

Renegade είπε...

Κοίταξε Άγγελε,
Από ένα σημείο και μετά δεν είναι σάτυρα. Σηκώνει τη ρομφαία του κοινού νου και καυτηριάζει όπως και ο τηλεθεατής του την κοινωνική μας κατάντια. Δεν σατυρίζει αλλά ηθικολογεί απροκάλυπτα (που δεν το κατακρίνω για να είμαι σαφής). Αλλά το ζήτημά μου δεν είναι ο Λαζόπουλος συγκεκριμένα....Ερωτώ ξανά:
Πρέπει να την ξεσκίζουμε τη γελοιότητα, τη χυδαιότητα και την ξετσιπωσιά που βλέπουμε γύρω μας;
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια "καταστροφικά όπλα" απέναντι στα αντίστοιχα των φελλών; Να τους απαξιώνουμε πλήρως και δημοσία όπως αυτοί προσβάλλουν ανερυθρίαστα και δημοσία τη νοημοσύνη και την αισθητική μας;
Και μια που δεν βλέπω να συγκινούνται οι αναγνώστες μας ή να τοποθετούνται (τηρώντας ίσως στάση αναμονής;) τοποθετούμαι εγώ: Είμαι υπέρ της χρήσης μέσων εξάλειψης της χυδαιότητας που ζούμε. Όσο δικαίωμα έχει το φυτό να θεωρεί ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει, άλλο τόσο δικαίωμα έχω κι εγώ. Η διαφορά μας με το φυτό είναι πολιτισμική και εξηγώ:
Εγώ νοιάζομαι και λειτουργώ σε ένα κοινωνικό περιβάλλον και εξορισμού με ενδιαφέρουν και με χαρακτηρίζουν τα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά. Γι αυτό και δίνω σημασία.....
Το φυτό νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και την επίπλευσή του στον κόσμο των φυτών. Και είναι διατεθειμένο να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του ακόμη κι αν είναι παράσιτο στον κόσμο το δικό μου. Γιατί λοιπόν εγώ δε δικαιούμαι εξίσου να αγωνιστώ να ξεριζώσω τα παράσιτα; Να λοιπόν μια αγαθή κοινωνική συνεισφορά με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο....Ξέσκισμα στους αδιάντροπους φελλούς που επιπλέουν εις βάρος μας και υπό την ανοχή μας.....
Υ.Γ.: Εάν φαίνομαι αγανακτισμένος είναι γιατί είμαι.