Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Σεισσσσσμμμμμόοοοοοοοοοςςςς

Έφτασα λοιπόν στο αμήν...............
Μετά από τόσες ημέρες παρακολούθησης της συγκλονιστικής ιστορίας που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας αποφάσισα να καταθέσω τη γνώμη μου.
Οι λέξεις της προηγούμενης πρότασης δεν είναι κλισέ, ούτε υπερβολικές. Η ιστορία είναι όντως συγκλονιστική: έχει μια απόπειρα αυτοκτονίας η οποία κατά τραγικό τρόπο δεν ολοκληρώνεται....έχει μια προφυλάκιση με οριακή εφαρμογή του νόμου και έντονη αίσθηση σκοπιμότητας.....έχει την εμπλοκή του γραφείου του πρωθυπουργού......έχει τον πόλεμο μεταξύ εκδοτών και δημοσιογράφων που δεν έχει τέλος......έχει ψέμα.........έχει σπέρμα........έχει "αίμα". Έχει όλα τα χαρακτηριστικά χολυγουντιανής υπερπαραγωγής από αυτές που βγαίνοντας από την αίθουσα λες ότι κάπως έτσι είναι αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ........Εδώ όμως τα μαθαίνουμε και με ταχείς ρυθμούς. Μέσα σε 20 ημέρες βγήκαν στο γυαλί ως γεγονότα, φήμες που διαμορφώνουν μια κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Στημένοι διαγωνισμοί προσλήψεων, σεξουαλική εκμετάλλευση, το όνειρο του δημοσίου υπέρ πάντων, αμοραλισμός, προδοσία, αχαριστία, ψευτιά, πουστιά, γελοίος καθωσπρεπισμός και τρόμος........πολύς τρόμος για τη συνέχεια.
Αποφάσισα να κάνω αυτή την ανάρτηση γιατί πλέον αποδείχτηκε περίτρανα η βαθιά σήψη του πολιτικού συστήματος. Μέχρι σήμερα υπήρχαν υποστηριχτές φατριών, τιμητές απίστευτων θεωριών συνωμοσίας, κράχτες - εκ του ασφαλούς - που προέτρεπαν για τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Σήμερα όμως όλοι αυτοί κρύβονται. Κι αυτό επειδή η σαπίλα αποκαλύπτεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που μπορεί να χωνέψει μια δύσπιστη, ευφάνταστη και επιρρεπής στη σκανδαλολογία κοινωνία. Το σύστημα ταλανίζεται επικίνδυνα. Για όλους εμάς που έχουμε μεγαλώσει αρκετά για να αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο λειτουργίας ενός "δημοκρατικού συστήματος εξουσίας δυτικού τύπου" είναι αναπόφευκτη η διαπίστωση ότι το χτύπημα είναι μεγάλο. Ουδέποτε στην Ελλάδα στο παρελθόν και σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή και Βορειοαμερικανική πολιτική ιστορία έχουν κληθεί τόσοι άνθρωποι του πρωθυπουργού στον ανακριτή. Πολλώ δε μάλλον που ο ανακριτής αυτός έχει κάνει χειρισμούς που είναι συζητήσιμοι αφήνοντας περιθώριο για σκέψεις περί επηρεασμού της δικαιοσύνης. Ουδέποτε στο παρελθόν στην Ελλάδα υπήρξε τέτοια αποκάλυψη της πολιτικοεκδοτικής διαπλοκής και δη ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Το ΕΘΝΟΣ από νταβατζής έγινε πάλι εθνικός κατασκευαστής...., το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ από σκληρή αντιπολίτευση έγινε (έστω κατά το 40%) δημοσιογραφικό απόρρητο.......και το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ από εφημερίδες της δημοκρατικής παράταξης έγιναν ρουφιάνοι του Μαξίμου της δεξιάς (όποιος γνωρίζει και δε μιλάει είναι το ίδιο ρουφιάνος μ'αυτόν που συγκαλύπτει τα ενοχοποιητικά στοιχεία δίνοντάς τα στον "ένοχο").
Ο κόσμος δεν τελεί σε σύγχυση
από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων όπως συχνά πυκνά ακούγεται . Γνωρίζει πολύ καλά ποιοι καίγονται και ποιοι διασώζονται (;) από αυτή την ιστορία.......και παρακολουθεί με άγρια χαρά την αποκαθήλωση όλων των "επιτυχημένων " και μη, τιμητών της "νομιμότητας" και της "αλήθειας" αυτού του σάπιου συστήματος.
Και το ευτύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια σε επίπεδο ηγεσίας (πολιτικής, δικαστικής, κοινωνικής) που εκτράφηκε επί πολλά χρόνια με την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ - το οποίο ορθώς βρίσκεται στη γωνία από τους πολίτες ως παντελώς αναξιόπιστο περί θεμάτων διαφθοράς (όσοι δεν είναι του Καραμανλή είναι φίλοι του) - αποκαλύπτεται με άγρια, καταιγιστική ομορφιά παλιού γουέστερν όπου περιμένεις να κάτσει η σκόνη για να δεις τι έχει απομείνει. Και μέχρι να τελειώσει ο φαύλος κύκλος των αποκαλύψεων θα έχουν απομείνει ελάχιστα και για τους πιο ηλίθιους αυτής της χώρας. Αυτή είναι η ελπίδα μου............όχι μεγάλη βέβαια.............γιατί ήλπιζα και στην φυσική αντίδραση ενός ανθρώπου που βλέπει τα πάντα γύρω του να γίνονται στάχτη............και δεν αντέδρασε!
Θα θεωρούσα όμως τον εαυτό μου ένοχο συγκάλυψης εάν δεν αναδείκνυα τη σημασία μιας πολύ σημαντικής περιόδου όπως αυτή που διάγουμε.
Λυπάμαι όλους εκείνους που από συμφέρον, αδυναμία, υποχρέωση, βλακεία ή ατυχία ενεπλάκησαν στην υπόθεση και βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη από τιμητές............κατάπτυστοι. Τους λυπάμαι ανθρώπινα.............όταν τους βλέπω αμήχανους, κάθιδρους, καταβεβλημένους ή εξαφανισμένους. Πληρώνουν τα λάθη τους, βέβαια, και τις επιλογές τους...........αλλά και πάλι τους λυπάμαι.
Συμπονώ τον ανακριτή που και να θέλει να υπερασπιστεί το σύστημα που υπηρετεί είναι αδύνατον να το πράξει χωρίς βαρύτατο προσωπικό κόστος.
Χαίρομαι που επιτέλους και στην Ελλάδα υπάρχει ένα τέτοιο σκάνδαλο. Δείχνει ότι δεν είμαστε τόσο χοντρόπετσοι και ότι υπάρχουν και όρια που στέλνουν έναν άνθρωπο κάτω από το μπαλκόνι και τους υπόλοιπους σε αναμμένα κάρβουνα.
Ενδιαφέρομαι για τον άνθρωπο Ζαχόπουλο ως πειραματόζωο συμπεριφοράς. Δεν έχουμε συνηθίσει σε ανθρώπους απλούς που ανέρχονται απότομα, γίνονται μικροί "θεοί", γκρεμίζονται και λυγίζουν μέχρι του σημείου να επιλέξουν την αυτοκτονία.
Ελπίζω το πλήγμα του πολιτικού συστήματος να είναι τόσο καίριο που θα ρίξει την κυβέρνηση και θα οδηγήσει τους πολίτες έξω από τα μαντριά των μεγάλων στάβλων.
Και τέλος περιμένω ανυπόμονα: Ποιος από αυτούς που το έχουν ήδη στο στόμα, θα μας πει το μεγάλο μυστικό; Άντε γιατί θέλω να αναρτήσω θέμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

4 σχόλια:

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Σχεδόν ταυτόχρονα γράψαμε, στην αρχή, τα ίδια πράμματα.
Μετά εσύ πήγες αλλού, εγώ αλλού, στοχεύοντας όμως προς την ίδια κατεύθυνση.

Εσύ όμως πολύ πιό γλαφυρά και άμεσα από μένα.
Και με μπόλικο αίσθημα.
Μπράβο σου.

Είσαι τελικά "γερή πέννα"... ή, πιό επικαιροποιημένα, γερό ...πληκτρολόγιο.

Καλό σου (και μας...) κουράγιο.
Αισιοδοξώ κι εγώ πάντως.
Σαν να σπάει, νομίζω, το απόστημα.

Renegade είπε...

Φίλτατε.....θα βάλω προέλεγχο στα σχόλιά σου και εφόσον θα βλέπω ανάλογα κοπλιμέντα θα ζητώ διόρθωση!
Δε σου κρύβω ότι χαίρομαι την εκτίμησή σου την οποία και ανταποδίδω. Εξάλλου η ανάρτησή μου έγινε αμέσως μετά την ανάγνωση της αντίστοιχης δικής σου. Αρχικά μάλιστα σκόπευα να τη δημοσιεύσω ως σχόλιο στην ανάρτησή σου αλλά όταν είδα το μέγεθος είπα να πιάσω χώρο στη δική μου "αποθήκη".
Επί της ουσίας (γιατί έχει πολύ ουσία) προτείνω αναμονή και ανάλυση.
Αν μη τι άλλο, μας προσφέρονται άφθονα στοιχεία για πολύ κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Καιρός ήταν να σπάσει το σπυρί και ας μας πάρει όλους η μπόχα. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλά σπυριά και ας ελπίσουμε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Εκείνο όμως που πραγματικά περιμένω με αγωνία είναι η αντίδραση του ανθρώπου που δεν αντέδρασε. Το αν δηλαδή θα σπεύσει να αποτελέσει την αντιβιοτική αλειφή του συστήματος που θα καταλαγιάσει τον ερεθισμό των σπυριών ή θα πιέσει σωτήρια τα αποστήματα μέχρι να αδειάσουν.
Το καλό θέλω να πιστεύω βρίσκεται στους πολύ νεώτερους μας που τουλάχιστον δεν έχουν τις δικές μας "δικαιολογίες" για να ανέχονται καταστάσεις, δυστυχώς οι μικροί "θεοί" είναι άνθρωποι της γενιάς μου που βρίσκονται σε όλες τις θέσεις της κοινωνίας μας, πολιτικές, επιχειρηματικές κλπ και πίστεψε με αν δεν έπεφταν μόνοι τους θα έπρεπε κανονικά να τους σπρώξουμε από το μπαλκόνι. Όσο σκληρό και αν ακούγεται δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι θα συγκλονιστούν περισσότερο από την αποτυχημένη αυτοκτονία ή από τη συνειδητή "εκπαραθύρωση" που επιχειρούν "φίλοι" και "εχθροί" τους.
Αυτά έτσι πρόχειρα και θα επανέλθω!

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Φίλτατε,
σού πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί τα σχόλια (τα "μου" τουλάχιστον...) να προορίζονται μόνον για ΕΝΑΝ αποδέκτη;;;
Ήτοι... σκασίλα μου αν βάλεις μετριασμό ή όχι... ΕΣΥ θα τά διαβάσεις.
Για ό,τι επιθυμώ ευρύτερο "κοινό", έχω το blog μου.

Ελπίζω να μην τό πάρεις ότι δεν κατάλαβα το χιούμορ σου και... παρεξηγήθηκα.

Νά' σαι καλά.
Θα πάω τώρα πιό πάνω, στο φρεσκότερο post σου.