Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Για μικρές γατούλες......

Επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν σημεία καμπής στην ιστορία........
Επειδή δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για μακρύ χρονικό διάστημα........
Επειδή η χρεωκοπία είναι πασίδηλη και ανυπόφορη..........
Επειδή το πολύμορφο και ισχυρά διαπλεκόμενο σύστημα αποδοκιμάζει ανοικτά την ακολουθούμενη πολιτική...............
Πιστεύω ότι υπάρχουν τα στοιχεία εκλογής ενός Αφρο-αμερικανού (ή Αφρικανο-Αμερικανού εσχάτως) στην προεδρεία των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Τα αποτελέσματα στην Άϊοβα τα κρίνω ως πραγματικά ελπιδοφόρα για τον 46χρονο γερουσιαστή, όχι τόσο επειδή κέρδισε κάποιους λίγους εκλέκτορες ή επειδή έδωσαν μια ισχυρή ώθηση στην καμπάνια του αλλά κυρίως επειδή έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που εάν επανεμφανιστούν στο Νιου Χαμσάϊρ θα σηματοδοτούν ένα συγκεκριμένο προφίλ υποψηφίου που προκρίνουν οι δημοκρατικοί για τις προεδρικές εκλογές.
Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα ακόλουθα (πηγή: New York Times):
1) Ψήφισαν 239000 πολίτες σε σχέση με τις 125000 του 2004. Δηλαδή, σε ποσοστό, 90% περισσότεροι ψηφοφόροι άσκησαν το δικαίωμα τους. Το 57% αυτών ήταν ψηφοφόροι για πρώτη φορά και το 41% ψήφισαν υπέρ του Ομπάμα έναντι 29% της Κλίντον. Το συμπέρασμα μου είναι ότι στην Άϊοβα οι Δημοκρατικοί παίρνουν σοβαρά την υπόθεση της υποψηφιότητας του κόμματος για τις εκλογές και οι νέοι προτιμούν το νέο.
2) Ο Ομπάμα επικρατεί της Κλίντον ανεξαρτήτως: α) φύλλου (35-23% στους άνδρες, 35-30% στις γυναίκες), β) φυλής (33-27% στους λευκούς, 72-16% στους μαύρους, 49-26% στις άλλες φυλές), γ) εισοδήματος (34-32% με εισόδημα λιγότερο από $50000, 36-23% με εισόδημα περισσότερο από $50000) και κριτηρίου προτεραιότητας γύρω από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση: Είτε οι ψηφοφόροι θεωρούν την οικονομία, είτε τον πόλεμο στο Ιράκ, είτε το σύστημα υγείας σημαντικότερο ψηφίζουν Ομπάμα.
Επίσης:
1) Φαίνεται οι ψηφοφόροι του να είναι πιο συσπειρωμένοι αλλά να κερδίζει και τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής,
2) Τον προτιμούν οι singles (43-24%) αλλά χάνει τους παντρεμένους για μια ποσοστιαία μονάδα (28-29%),
3) Κερδίζει στις ηλικίες 17-29 (57-11%) και 30-44 (42-23%) αλλά χάνει στις ηλικίες 45-64 (27-28%) και 65+ (18-45%).
Το σημαντικότερο όμως όλων των στοιχείων είναι ότι σύμφωνα με το 52% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων της Άϊοβα που πιστεύουν στην ανάγκη αλλαγών, το 51% πιστεύει ότι αυτός μπορεί να τις πετύχει. Μόνο το 8% πιστεύει ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει "εκλεξιμότητα" στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ το υπόλοιπο 19% θέλει τον υποψήφιο ανθρώπινο και το 20% έμπειρο.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε (σε δική μου μετάφραση): "Το πιο σημαντικό όσο προχωρούμε στη διαδικασία (των εκλογών για το χρίσμα) είναι να εστιάσουμε στα δύο μεγάλα ερωτήματα: Πώς θα κερδίσουμε το Νοέμβριο τις εκλογές και ποιος θα είναι ο καλύτερος πρόεδρος".

QUIZ: Μήπως μπορείτε να μαντέψετε ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ;

6 σχόλια:

Ναπoλέων είπε...

1. Καλή Χρονιά!

2. Eίτε ο μαύρος Ομπάμα είτε η κα Κλίντον (ο Έντουαρντς μάλλον έχει σιγουρέψει τη θέση του αντιπροέδρου...) εκλεγεί θα συμβει επιτέλους και κάτι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στις ΗΠΑ. Ίσως να είναι απαρχή και ΑΛΛΩΝ αλλαγών. Αλλά ας μην περιμένουμε γρήγορα πράμματα. Το σύστημα, κάθε σύστημα, έχει πολλή αδράνεια, αντιστέκεται έντονα στις αλλάγές.

3. Τα της Κλίντον μού θυμίζουν ολίγον το επιχείρημα Βαγγέλη Β., ότι αυτός είχε πιθανότητες να κερδίσει την ΝΔ... Και μάλλον θα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

4. Το ολοκληρωμένο απόφθεγμα (του Λίνκολν, νομίζω) ήταν πως:
Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό και πολλούς για λίγον καιρό αλλά όχι πολλούς για πολύ καιρό και, πολύ περισσότερο, ούτε όλους για πάντα.

Καλό κουράγιο νά 'χουμε

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Ατρεύς είπε...

17-1-08
Σάν νά 'χει αρχίσει να "τσιμπάει" προς τα πάνω η Κυρία, τελευταίως.
Λέτε το «όνομα» να αποδειχτεί ισχυρό για μιά ακόμα φορά;;;

Renegade είπε...

Ναπολέοντα συμφωνώ μαζί σου ως προς την αλλαγή που θα επέλθει αν και η περίπτωση Κλίντον μου κάνει περισσότερο σε επικοινωνιακού παρά σε ουσιαστικού χαρακτήρα αλλαγή. Δεν πιστεύω ότι η αμερικανική κοινωνία υποφέρει από ανισότητα των δύο φύλλων (σίγουρα όχι περισσότερο από άλλες δυτικές χώρες) ώστε η εκλογή της κυρίας να αποκαταστήσει έστω αυτή την αδυναμία. Όσο για την ταχύτητα των αλλαγών επίσης είναι βέβαιο πως δεν θα είναι ταχείς. Ωστόσο, και μόνο η επαναφορά στις πολιτικές του Μπιλ Κλίντον (περισσότερο εσωτερικά αντί εξωτερικά, προσπάθεια ένδυσης των αποφάσεων με διεθνείς συμφωνίες) θα φανεί έως τεράστια αλλαγή (που είναι ένα άλλο πρόβλημα αλλά για μια άλλη κουβέντα....).
Ατρέα εγώ δεν είπα ότι θα βγει ο Ομπάμα. Το φαβορί σε εθνικό επίπεδο είναι η Χίλαρι. Ωστόσο διέγνωσα κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που με έκαναν να ελπίζω. Στο Νιου Χαμσάιρ τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά επαναλήφθηκαν, εκτός από τις ψήφους των γυναικών οι οποίες συγκινήθηκαν από το κλάμα και το "στρίψανε". Εκείνο που με ενδιαφέρει δεν είναι να βγει ο ένας ή ο άλλος....Στην εποχή μας δεν έχουν δύναμη οι πεφωτισμένοι ηγέτες (εάν βρεθούν πρώτα αυτοί). Αυτό που παρατηρώ με προσοχή είναι η μετουσίωση μια προφανούς απαίτησης των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών για "να γίνει κάτι" σε πολιτική πράξη. Ή αλλιώς με ενδιαφέρει πώς θα επιβεβαιωθεί η ρήση "Φωνή λαού..". Μπορεί να γίνει με τον πιο δραματικό τρόπο που στο συγκεκριμένο σκηνικό είναι ο Ομπάμα. Και εκεί θεωρώ ότι υπάρχει το ενδιαφέρον. Ότι ο λαός τους θα φωνάξει.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Περνούσα απ' έξω, είδα φως και μπήκα... στο χορό των "αυτάδελφων" και του συμπαθέστατου Renegade, που μόνο Τabula rasa δεν φαίνεται να είναι.

Από τότε που γράφατε για το θέμα έως σήμερα μεσολάβησε και η μεγάλη πτώση των Χρηματιστηρίων και ΚΥΡΙΩΣ η, ανοιχτή πλέον, παραδοχή από την FED/ΗΠΑ ότι τα πράμματα στο τσαρδί τους δεν πάνε καθόλου καλά, με την κίνησή της να μειώσει, ολοζούπιτα, κατά 75(!) μονάδες βάσης το προεξοφλητικό επιτόκιο. Συνήθως το πήγαινε 25-25 πάνω/κάτω για να μην προκαλεί τριγμούς. Φαίνεται πως τώρα οι τριγμοί ήρθαν από αλλού και ήταν εκκωφαντικοί.

Δεν επιχαίρω, γιατί, δραματικές οικονομικές εξελίξεις εκεί, μπορεί να συμπαρασύρουν και την παγκόσμια οικονομία σε "κράχ". Βλέπω όμως ότι οι ευρωπαίοι δεν έχουν πανικοβληθεί.
Θα δούμε.

Το «κέρδος» που μάς μένει είναι το πλήρες ξεφτίλισμα ΚΑΙ της οικονομικής, ακραία υπέρ των μεγάααααααλων συμφερόντων, πολιτικής Μπούς. Σε συνδυασμό με το ξεφτίλισμα και της ιμπεριαλιστικής πολεμοκαπηλικής πολιτικής του, στην Μέση Ανατολή και το δύσμοιρο Ιράκ, νομίζω πως θα αφήσει μια «καλή» αντίστροφη κληρονομιά για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι.

Κάτι καλό θα βγεί μού φαίνεται από όλα αυτά...
Ίσως να ...αναστηθεί κι ο Κέϋνς.

Καλό μας κουράγιο.

Renegade είπε...

Αγαπητέ φίλε (και λοιποί αναγνώστες),

Σήμερα είναι σημαντική ημέρα για τους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το αποτέλεσμα της Καρολίνας θα επηρεάσει σημαντικά την κούρσα, οπότε κοντός - ψαλμός για το θέμα μας....
Όσο για τον Κέϋνς ένα βήμα είναι πριν την ανάστασή του. Ωστόσο, φοβάμαι ότι θα αναστηθεί....ζόμπι! Αυτοί που τον ξεθάβουν με τέτοιο άγαρμπο τρόπο (Μπερνάκι) και κυρίως χωρίς να τον πιστεύουν αλλά εξ ανάγκης, δεν προσφέρουν στην υστεροφημία του αλλά μάλλον τον απαξιώνουν. Φοβάμαι ότι δεν είναι πως η Ευρώπη δεν πανικοβάλλεται αλλά ότι η Ευρώπη κοιμάται. Επίσης με προβληματίζει έντονα η αστάθεια υπό το φόβο των διαστάσεων του προβλήματος και όχι εξαιτίας της πραγματικής κατάστασης. Και τέλος, το χειρότερο είναι ότι οι εκλογές των ΗΠΑ είναι αργά για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης έως τότε. Οπότε καλά λες.....Καλό κουράγιο.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

"Ανάσταση" Κέϋνς εγώ εννοώ την στροφή των "αρχόντων" προς την κοινωνική πολιτική. Όχι τον (μάλλον φουκαρά) Μπερνάκι.
Θα επανέλθω με πιό πολλά. Αύριο μάλλον.
Όνειρα γλυκά.