Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα

Διάβασα σήμερα το πρωί το φύλλο της "Καθημερινής" της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνηθίζω αυτό καθώς δεν βρίσκω τον χρόνο να διαβάσω εφημερίδα στην ώρα της. Εξάλλου τα σαββατοκυριακάτικα φύλλα έχουν αυτό το πλεονέκτημα......δεν αναφέρονται μόνο στην επικαιρότητα.
Είχα κρατήσει το φύλλο γιατί είχα εντοπίσει κάποια άρθρα του ενδιαφέροντός μου. Μετά μεγάλης μου χαράς διαπίστωσα ότι υπήρχαν κι άλλα άρθρα τα οποία επίσης με ενδιέφεραν και τα οποία διάβασα ευχάριστα. Στέκομαι εδώ σε δύο από αυτά που περιγράφουν δύο συγκρουόμενους κόσμους σήμερα. Το πρώτο με τίτλο "Έλα μωρέ,αυτά θέλει ο κόσμος" του Α. Παπαχελά περιγράφει τον έναν κόσμο: της εντυπωσιοθηρίας (πού τη βρήκα τη λέξη......) του παλαιότερου και σύγχρονου καθρέφτη της κοινωνίας, δηλαδή των μέσων και του τύπου. Στο σημείωμά του ο κ. Παπαχελάς "προβληματίζεται" για την επίπλαστη πραγματικότητα που καταγγέλλει ότι παράγουν τα μέσα και ο τύπος ψυχρά, ασυνείδητα και ανερυθρίαστα . Εγώ θα προσέθετα στον κ. Παπαχελά και κάτι που δε λέει: το κάνουν και υποβολιμαία. Το σημείωμα καταλήγει με μια υποκρισία, μια υπεκφυγή και ένα τραγικό λάθος:
1. Η υποκρισία είναι ότι εξοργίζεται από τους συναδέρφους του που έχουν απάντηση στο ερώτημα γιατί παραπληροφορούν......Κύριε Παπαχελά εάν πραγματικά εξοργίζεστε, εκθέστε τους. Έχετε κάνει ένα καλό ξεκίνημα......Θίξατε το θέμα, εκθέσατε τον προϊστάμενο σας στην ΑΥΓΗ της εποχής των φοιτητικών σας χρόνων (είναι σαφής η πρόθεσή σας να μιλήσετε με στοιχεία), γιατί δεν μιλάτε με ονόματα και για το σήμερα για να πειστώ κι εγώ ότι όντως προβληματίζεστε, όντως εξοργίζεστε και θυμώνετε και όντως επιζητείτε να συμβάλλετε σε μια άλλη δημοσιογραφία που δεν παραπληροφορεί;
2. Η υπεκφυγή του κ. Παπαχελά είναι διπλή και κατά το ήμισυ παραδεκτή και από τον ίδιο. Λέει στην τελευταία γραμμή ότι: "μάλλον δεν θέλει να έχει απάντηση στο γιατί" οι συνάδερφοι του επιδίδονται στο σπορ του κιτρινισμού. Κρίμα! Δείχνει τόσο δέσμιος (δεν ξέρω σε τι) που αναιρεί όλη την "αγωνία" του. Λέει επίσης ότι: "όσο θα μπαίνουν στο επάγγελμα νέα παιδιά με άλλο επίπεδο από το δικό μας, θα αλλάζουν και αυτές οι γραφικές παραδοξότητες". Πάλι υπεκφυγή αλλά αυτή τη φορά όχι από μια θέση αλλά από τη ζωή την ίδια. Τι μας λέει: Ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι επόμενοι! Δεν θα μπω σε συζήτηση γι'αυτό αν και θα μπορούσα να πω πάρα πολλά (π.χ. γιατί να ασχοληθούν οι επόμενοι αφού έτσι το βρίσκουν ή γιατί πολεμούνται μετά μανίας οι επόμενοι που πάνε να αλλάξουν κάτι, κλπ.) Θα αναφερθώ μόνο στο δεύτερο άρθρο που κράτησα από το ίδιο φύλλο της ίδιας εφημερίδας: "Οι Κοινωνικά Ευαίσθητοι Πολίτες είναι εδώ" των Σπ. Καραλη και Ελ. Καρανάτση. Αυτός είναι ο δεύτερος κόσμος ......Ένας κόσμος ανθρώπων που δεν περιμένουν υποκριτικά κάποιον άλλον να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Ένας κόσμος επιστημόνων, παπάδων, νέων και ηλικιωμένων, κλπ. που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τολμούν να στιγματίσουν και να παλέψουν τα κακώς κείμενα. Και είναι ένας κόσμος αυτός τόσο μεγάλος και πλούσιος, όσο μεγάλος και αποκρουστικός είναι ο αντίθετος κόσμος της απάθειας, της ακινησίας, του εφησυχασμού, του ψευτοπαρεμβατισμού και της απάτης. Και στον πρώτο κόσμο υπάρχει η ελπίδα στην κοινωνία μας σήμερα και είναι μεγάλη. Για να γκρεμίσουμε το δεύτερο κόσμο θέλει λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα....
Και επειδή χρωστάω κάτι ακόμα: Το συνειδητό ψέμα και η διατήρηση της αποχαύνωσης από τους κατ'επάγγελμα διαμορφωτές της κοινής γνώμης δεν είναι "γραφική παραδοξότητα" αλλά αποτρόπαιο έγκλημα κατά της κοινωνίας κύριε Παπαχελά. Και αυτό σας το χρεώνω ως τραγικό λάθος.........με επιείκεια.

Υ.Γ.1: Για να μην δημιουργηθούν υπόνοιες πρέπει να ξέρετε ότι δεν έχω απολύτως καμιά σχέση με το δημοσιογραφικό χώρο.
Υ.Γ.2: Μου πήρε κάμποση ώρα να ετοιμάσω αυτή την ανάρτηση. Δεν την ήθελα τόσο μεγάλη αλλά είναι ο κόπος μου βρε παιδιά, συγχωρήστε με!

2 σχόλια:

Blonde είπε...

To διάβασα, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα και σε συγχωρώ για το μεγάλο σου άρθρο. Καλή εβδομάδα.

Ναπoλέων είπε...

...αλλού γι' αλλού ξεκίνησα...

Κατα την, αληθώς σεμνήν και ταπεινήν γνώμην μου, η σωστή κομματική ποινή που πρέπει να επιβάλει ο Καραμανλής στον Μαγγίνα είναι να λειτουργήσει το ...αναψυκτήριό του.

(ακολουθεί διαφήμιση ελευθέρως αναδημοσιεύσιμη)

ΝΕΟ ΟΥΖΕΡΙ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

«Το Στέκι του Μάγγα»

@ Θαυμάσιοι μεζέδες σε τιμές που δεν σάς φέρνουν ζάλη.

@ Όλες οι καλές μάρκες ούζου για πολύυυυυ γλυκειά ζάλη.

@ Μπορούν να πίνουν (και να μεθύσουν...) ΟΛΟΙ από την παρέα σας!!!

@ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ:
Διαθέτουμε έμπειρους, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στο ΤΣΑ!, ινδούς σωφέρ για "μετά", που, ξεμέθυστοι αυτοί, θα οδηγήσουν με ασφάλεια το αυτοκίνητό σας σπίτι. Ελάχιστη επιπλέον χρέωση.

@ Μαγευτικό περιβάλλον μέσα σε 7,5 κατάφυτα στρέμματα.

@ Άνετος χώρος πάρκινγκ χωρίς χρέωση.

@ Νέα Διεύθυνση και Chef: Έμπειρος πρώην υπουργός.

@ Για το ρεζερβέ σας τηλ.: 210-67.10.130