Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Συμβαίνουν παντού

Το κουίζ γύρω από την διεθνή πολιτική συγκυρία συνεχίζεται.....Αντιγράφω από τον τύπο:
"....Η διαφαινόμενη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των οπαδών του, όπως εξίσου κι ένα ισχυρό κίνημα αντίδρασης από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Όμως ακόμα και οι βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών μοιάζουν να δουλεύουν για λογαριασμό του Λαϊκού Κόμματος........Υπαριθμόν ένα εχθρός του κόμματος παραμένουν οι ξένοι μετανάστες και η στρατηγική που ακολουθεί είναι τόσο επιτυχημένη που ήδη έχει γίνει αντικείμενο μελέτης προς μίμηση από τα νεοναζιστικά κόμματα της Γερμανίας."

Θα μπορούσε να συμβαίνει παντού στον κόσμο, έτσι δεν είναι; Είναι εντελώς "οικεία" η περιγραφή. Πού όμως πραγματικά συμβαίνει; Η απάντηση μαζί με τις εκκρεμότητες από τις "Εκλεκτικές Συγγένειες" μεσοβδόμαδα.....Μήπως υπάρξουν κι άλλες απόπειρες απαντήσεων στο μεταξύ.....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελβετικές εκλογές: Δυστυχώς το αβγό του φιδιου υπάρχει για να μην πω ότι η αγαπητή μας γηραιά ήπειρος τείνει να εξελιχθεί σε αβγοθήκη!
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η μορφή που δείχνει να παίρνει ο σύγχρονος μας καπιταλισμός, μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της μονοκρατορίας του πενταγώνου, εξελίσσεται σε μια από τις χειρότερες μορφές του. Τελικά προσωπικά νοιώθω ότι επιστρέφουμε στις μέρες του μεσοπολέμου όπου η υποβάθμιση μεγάλων μαζών δίνει την ευκαιρία σε "νεοφασιστικά" πολιτικά σκευάσματα να προσεταιρίζονται μάζες υπό το φόβο της ανεργίας, της οικονομικής δυσπραγίας και της αβεβαιότητας αποδίδοντας όλα τα δεινά στην απειλή των ξένων μεταναστών. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι λαοί, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, έχουν αρκετά κοντή μνήμη τόσο σε σχέση με τα δικά τους οικονομικο-κοινωνικά χαρακτηριστικά των πρόσφατα περασμένων δεκαετιών όσο και με την πολιτική τους ιστορία.
Προβληματισμός σε σχέση και με το προηγούμενο σχόλιο: στα πλαίσια δημοκρατικού πλουραλισμού θέλαμε πεντακομματική βουλή, αλοίμονο όμως το πέμπτο κόμμα είναι ο ΛΑ.Ο.Σ και ήδη όπως ισχυρίζεται πέτυχε την πρώτη του μεγάλη νίκη! με το βιβλίο της ιστορίας.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Εγώ πάντως δεν το βλέπω για "αλλοίμονο", το ότι μπήκε ο «Λα.Ο.Σ.» στη Βουλή και ειδικά εφόσον πήρε τόσους βουλευτές, θα 'ξεμπροστιαστούν" δηλαδή τα κυριώτερα φασίζοντα στελέχη του.
Έγινε και στη Γαλλία, το βλέπω να γίνεται κι εδώ. Και στην Ελβετία μάλλον.
Η δημοκρατία μόνο εμπειριοκρατικά μπορεί να δουλέψει νομίζω. Ψηφίζεις, εκλέγεις, τους τρως στη μάπα, καταλαβαίνεις.
Το πως καίει η φλόγα δεν τό μαθαίνεις από διηγήσεις φίλων ή σοφών... Πρέπει να τσουρουφλιστείς (λιγουλάκι...)