Πριν μπαγιατέψει εντελώς το θέμα λέω να πω δυο λόγια για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.
Το κάνω μόνο και μόνο γιατί θεωρώ ότι κάποια πράγματα που είναι οφθαλμοφανή δεν μπορούν να αμφισβητούνται με κανένα τρόπο. Με εκνευρίζει αφάνταστα η αμφισβήτηση γεγονότων (όπως επίσης και η αθέτηση συμφωνιών και η υπέρβαση προθεσμιών αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Λοιπόν:
ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 1: Ουδέποτε στο ελληνικό παρελθόν κινητοποιήθηκαν 738.000 πολίτες σε πολιτική διαδικασία εκτός εκλογών. Με δεδομένο ότι αυτή η διαδικασία οδήγησε σε εν δυνάμει μελλοντικό πρωθυπουργό είναι αδιαμφισβήτητο ότι μια κοινωνική συνιστώσα που προσεγγίζει το ποσοστό του εκλογικού σώματος που κατέγραψε συνολικά η κοινοβουλευτική αριστερά στις τελευταίες εκλογές ΕΛΑΒΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΘΕΣΗ για το πώς βλέπει το άμεσο μέλλον της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανόν αυριανής κυβέρνησης.
ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 2: Ουδέποτε στο ελληνικό παρελθόν εξελέγη ηγέτης κόμματος (ΚΑΝΕΝΟΣ) από τόσο ευρεία βάση.
ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 3: Είναι αδύνατον να επηρεάσεις 407.407 πολίτες με όρους "καμαρίλας", "κολλητών", "ρουσφετιού", κλπ., όπως αντίθετα μπορείς να το κάνεις σε "συνέδρια", "συνδιασκέψεις", "κοινοβουλευτικές ομάδες" και άλλες "αναγκαίες" δομές του πολιτικού μας συστήματος.
ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 4: Το επιχείρημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού απέτυχε απέναντι στο επιχείρημα της ανανέωσης της πολιτικής πρότασης. Και δεν απέτυχε απλώς, αλλά απέτυχε οικτρά δεδομένου ότι επανεξελέγη ένας τετράκις αποτυχημένος (σε εκλογές) αρχηγός, έναντι ενός υποψηφίου που μετ'επιτάσεως και αποκλειστικά μας προέβαλε την καταλληλότητά του να ανακτήσει τα "ανάκτορα".
Σταματώ εδώ με τα γεγονότα για τα οποία δεν δέχομαι αμφισβήτηση και προχωρώ στις εκτιμήσεις οι οποίες σηκώνουν συζήτηση:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ 1: Με τον τόπο που πολιτεύτηκε ο ΓΑΠ πέτυχε: 1) Να φέρει μια βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα της χώρας η οποία μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει, 2) Να αποδεσμευτεί τουλάχιστον κατ'εικόνα από τα εκδοτικά συγκροτήματα του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΔΟΛ (και όχι μόνο) και να έχει την ευχέρεια να θέσει τους δικούς του όρους διεξαγωγής του πολιτικού παιχνιδιού.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ 2: Με τον τρόπο που αντέδρασε η κοινωνία έδειξε: 1) Ότι υπάρχει ακόμα πολιτικό κριτήριο σε πολύ μεγάλη μάζα πολιτών. Το 6% του εκλογικού σώματος που δεν είναι οργανωμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν μια ωραία Κυριακή με καλό καιρό και εν μέσω πολιτικής ραστώνης στην πραγματικότητα, σε μια διαδικασία για την οποία δεν ήξεραν καν εάν θα λοιδωρηθούν οι ίδιοι. Πήγαν όμως γιατί λειτούργησαν πολιτικά (δεν με νοιάζουν τα κίνητρα αλλά η επιλογή να πάνε) και αυτό δείχνει μικρόβιο μέσα τους...
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων διαθέτουν ικανή αυτονομία έναντι των επιχειρηματικών συμφερόντων για να κάνουν τομές. Εάν συνεργαστούν μπορούν να ανανεώσουν τους όρους του πολιτικού σκηνικού (πάντα στα πλαίσια που επιβάλουν οι ευρύτερες στρατηγικές τους οι οποίες ουδόλως σχετίζονται με τα λαϊκά - κοινωνικά συμφέροντα). Θα το πράξουν; Εδώ είμαστε.....βλέπουμε και κρίνουμε...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Πολύ σωστά. Ο κόσμος ζήτησε ξεκάθαρα την αναδιαπραγμάτευση της πολιτικής και ο Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία δείχνει ότι το έχει αντιληφθεί. Το ζήτημα είναι: με ρεύματα, υπόγεια, ισόγεια και ανώγεια, ψυχρά και θερμά, ορμητικά και ήρεμα... πώς θα μπορέσει να υλοποιήσει το όραμά του κόσμου (που θέλω να πιστεύω είναι και δικό του)?
Όντως αυτή η διαδικασία είχε θετικά στοιχεία, μπορώ να πω ό,τι δυστυχώς, αποδείχθηκε το μόνο ουσιαστικό θετικό στοιχείο από τις 55 ημέρες αρχηγικής εγγυμοσύνης του ΠΑΣΟΚ.
Εξηγούμαι: σίγουρα η συμμετοχή τόσο μεγάλου πλήθους λαού στην όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για την πολιτική ακριβώς για τους λόγους που περιγράφεις. Η ανοσία του μικροβίου της δημοκρατίας στον έλληνα απέναντι στα διάφορα απαξιωτικά της πολιτικής αντιβιοτικά που μας σερβίρονται εντός και εκτός κομμάτων ( ΟΛΩΝ των κομμάτων) είναι το κυρίαρχο θετικό. Αυτά σε σχέση με την εκτίμηση Νο 2.
Με την εκτίμηση Νο 1 θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Αν τομή στο πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρείς τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ τότε αυτή είναι κτήμα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και όχι του ΓΑΠ. Προσωπικά θα ήθελα μια στάθμιση της ψήφου των φίλων διαφορετική από αυτήν των μελών. Αν θέλεις μπορούμε να συζητήσουμε την ουσία και την αξία της διαδικασίας αυτής η οποία πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί και στα υπόλοιπα κόμματα. Το γεγονός ότι τέτοιες προτάσεις ο ΓΑΠ υποβάλει από το 2004 είναι υπαρκτό αλλά αυτό χωρίς να μειώνει την αξία του δεν αποτελεί ταυτόχρονα και εχέγγυο για την συνολική και τελική πολιτική του πορεία. Ωραία πράγματα έλεγε και το 2004 αλλά δεν τα πέρασε στην κοινωνία εξ ου και η τετράκις αποτυχία του όπως σωστά επισημαίνεις στο μέρος «αδιαμφισβήτητα γεγονότα». Επίσης η αποδέσμευση από τους βαρόνους του Τύπου, όπως την περιγράφεις, είναι κάτι που θα αποδειχθεί στο μέλλον.
Προσωπικά δεν σου κρύβω ότι άσχετα αν δεν με ικανοποιεί η εκλογή του και αυτό για τον απλό λόγο αρχής ότι δεν επρόκειτο για μια φυσιολογική εκλογική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού μεταξύ κάποιων υποψηφίων αλλά για μια εκλογική διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας μετά από μια ακόμη εκλογική ήττα του κόμματος. Έχουν ειπωθεί ήδη πολλά για το πώς οργανώθηκε και λειτούργησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε κάνει όλοι μια συλλογική αυτοκριτική για το τι κάναμε και πώς τώρα πλέον θα εκφράσουμε όλοι τον πολιτικό εκείνο λόγο (όχι συνθήματα αλλά ουσία) που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και που θα μπορέσει να απομακρύνει τη ΝΔ από την εξουσία.
Ένα τελευταίο σε σχέση με το «αδιαμφισβήτητο γεγονός 4» πιστεύω ότι θα ίσχυε απόλυτα σε περίπτωση νίκης του Σκανδαλίδη. Για το ΓΑΠ διατηρώ επιφυλάξεις. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα ακούσουμε συνολικά προτάσεις που θα σηκώνουν συζήτηση.
ΥΓ Άσχετα αν στις αναρτήσεις περί δημοκρατίας όπου μάλλον δείξαμε όλοι ότι προτιμούμε μια «άλλη» δημοκρατία, επι της ουσίας η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην οποία λειτουργούμε σήμερα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Τι γνώμες υπάρχουν για το «γερμανικό μοντέλο» που εισήγαγε στο προσκήνιο ο ΓΑΠ;
Συζητείται το γερμανικό μοντέλο όπως και το σουηδικό παλαιότερα για την ασφάλιση ή το αγγλικό για τη βία στα γήπεδα...Στην πραγματικότητα τα καλύτερα μοντέλα εδώ και πολλά χρόνια προέρχονται από τη Λατινική Αμερική ή την Αφρική και δεν έχουν ιδέα από εκλογικά μέτρα, συντάξεις ή.....κάγκελα. Και εδώ που τα λέμε μεταξύ μιας βραζιλιάνας μοντέλας και ενός γερμανικού μοντέλου δεν γίνεται σύγκριση...για να μην πω ότι πιο ουσιαστική και τεκμηριωμένη είναι η συζήτηση γύρω από τη βραζιλιάνα....στο κάτω κάτω εκεί ξέρουμε για τι μιλάμε και δεν αυτοσχεδιάζουμε.....Για μένα πάντως όποιο σύστημα εκλογής δεν πάει στο λαό πάσχει εξορισμού...επομένως απορρίπτεται.
Δημοσίευση σχολίου